Istoria, inundată fără drept de apel în Turcia

Una dintre cele mai vechi așezări locuite continuu din lume, Hasankeyf, a fost casă pentru cel puțin 20 de culturi diferite în ultimii 12.000 de ani. Primii locuitori săpau peșteri în munți, romanii au construit fortărețe pentru a monitoriza recoltele și transporturile locale. Cei care călătoreau pe Drumul Mătăsii opreau adesea în această regiune în timpul Evului Mediu.

Rămășițele fostelor culturi s-au păstrat mii de ani în Hasankeyf, care a fost absorbit de Imperiul Otoman în anii 1500 și care de atunci, a rămas parte a Turciei. Dar acele artefacte, mii de peșteri create de mâna omului, devenite artefacte medievale, vor deveni curând istorie. Un nou baraj și rezervor amenință să inunde orașul. Localizat la 56 de km de Hasankeyf, barajul Ilisu, lung de 156 metri va oferi 1200 mevawatti (1.5% din totalul energetic al Turciei). Acesta face parte din proiectul Southstream Anatolia, proiect care presupune construcția de 19 hidrocentrale pe Tigru și Eufrat. Proiectul are drept scop prosperitatea națională și independența energetică.

Reținând apă din râul Tigru, barajul Ilisu va crea un rezervor care va acoperi o suprafață de 190 de kilometri pătrați de teren. Când va fi umplut aproape de capacitatea sa maximă, rezervorul va scufunda complet Hasankeyf și va disloca 70.000 de persoane. Rezervorul va aduce însă un plus pentru rezervele de apă ale Siriei și Irakului. Imaginea de mai jos surprinde Hasankeyf în 22 februarie 2019(stânga) și 12 martie 2020 (dreapta). După cum se poate vedea, regiunea din jurul barajului Ilisu apare mult inundată. Umplerea rezervorului a început în iulie 2019.

În februarie 2020, nivelul apei în spatele barajului se ridicau cu o rată de 15 cm/zi. Acum, rezervorul este plin doar un sfert și este de așteptat ca nivelul să se ridice cu 50 de metri în următoarele luni, suficient pentru a inunda complet fortărețele ocupate pe rând de romani, mongoli și turci. După ce rezervorul va fi complet umplut, un feribot va transporta persoanele rămase în Hasankeyf, dincolo de baraj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.