Scoicile Gigant – arhive naturale pentru clima preistorică

Scoicile Cercetarea climei preistorice oferă oamenilor de știință date despre cum s-a schimbat clima planetei în ultimii 65 de milioane de ani.

Aceste date ne pot ajuta să înțelegem mai bune cum anume funcționează sistemul climatic al Terrei. Din păcate, cunoștințele noastre legate de climă și de schimbările climatice extreme din trecut (ciclon tropical, valurile de căldură, ploi) sunt destul de limitate.

Ei bine, conform unui studiu chinezesc, această problemă legată de studiul „vremii antice” s-ar putea să se rezolve foarte simplu.

Recent, o echipă de cercetători în frunte cu prof. Yan Hong de la Institute of Earth Environment (IEE) din cadrul Chinese Academy of Science, a descoperit faptul că scoicile gigant  (Tridacna – cea mai mare specie bivalvă din ocean) din vestul Pacificului au niște benzi de creștere zilnice și foarte clare.

Câteva statistici referitoare la geochimia zilnică a acestor scoici, inclusiv rata de creștere zilnică, rațiile de calciu/oră, intensitatea fluorescentă, au fost colectate de pe benzile zilnice ale scoicilor Tridacna. Cercetătorii au demonstrat faptul că aceste înregistrări de mare rezoluție pot să rețină și să cuantifice activitățile în cursul fenomenelor extreme.

„Rezultatul indică faptul că Tridacna au potențial, că pot fi folosite ca o arhivă pentru reconstrucția climei preistorice spune prof. Yan”.  Drept rezultat, scoicile fosile din diferite epoci geologice au potențialul să ofere date despre cum era clima pe vremea lor, pot să ajute cercetătorii să înțeleagă cum funcționează clima planetei și să poată astfel să prezică mai bine vremea pe viitor.

2 thoughts on “Scoicile Gigant – arhive naturale pentru clima preistorică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.