Conceptul „iarnă nucleară” – o înghețare vreme de ani buni a planetei adusă de folosirea armelor nucleare – este printre noi de ani de zile. Speculațiile au avut mai mereu în vizor războiul dintre 2 mari puteri mondiale precum SUA și Rusia. Acum însă, un studiu multinațional care încorporează ultimele modele de climat global, producție agricolă și comerț, examinează posibilele efecte ale unui război nuclear între două țări de talie mai mică precum India și Pakistan. Studiul sugerează faptul că și un conflict nuclear de mici dimensiuni ar putea aduce crize la nivel planetar și chiar foamete care să dureze zeci de ani. Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Dintr-un estimat de 14.000 de focoase nucleare detonate la nivel planetar, 95% sunt deținute de SUA și de Rusia. India și Pakistan ar trebui să aibă fiecare aproximativ 150 de focoase. Studiul examinează efectele potențiale în cazul în care fiecare dintre cele două țări ar folosi maxim 50 de focoase, fiecare de dimensiunea nuclearei de la Hiroshima, mai puțin de 1% din totalul focoaselor existente pe planetă în acest moment. Pe lângă numărul foarte mare al morților, de dimensiunea distrugerilor, autorii studiului spun că în timpul exploziilor, 5 milioane de tone de funingine ar ajunge în stratosferă. De acolo s-ar răspândi la nivel global, absorbind razele soarelui și scăzând temperaturile cu 1.8 grade Celsius pentru cel puțin 5 ani. Cercetătorii cred că această acțiune ar aduce o scădere cu 11% a producției de grâu, porumb, soia și orez timp de cel puțin 10 ani.
„Chiar dacă războiul nuclear ar fi unul de mici dimensiuni, regional, ar avea implicații directe la nivel global. Ar da naștere la cea mai mare foamete cu care umanitatea s-a confruntat vreodată” spune Jonas Jägermeyr, cercetător post doctorand la NASA Goddard Institute for Space Studies.