Gelatina Alimentara – ce este de fapt si cat de este in combaterea durerilor articulare

Gelatina Alimentara

 Gelatina AlimentaraCe este Gelatina?

Gelatina este o substanta formata aproape in intregime din proteine, obtinuta prin gatirea colagenului din pielea, oasele, tendoanele si ligamentele animalelor. Profilul sau unic de aminoacizi ii confera multe beneficii pentru sanatate.

Colagenul este cea mai abundenta proteina gasita in organismul uman si animal. Principalul sau rol in organism este de a oferi rezistenta si structura tesuturilor. De exemplu, colagenul creste flexibilitatea pielii si rezistenta tendoanelor.

Cum se obtine colagenul?

Colagenul poate fi extras prin fierberea oaselor, pielii, tendoanelor si ligamentelor de animale in apa. Oamenii fac adesea acest lucru atunci cand fac supa pentru a adauga aroma si substante nutritive. Gelatina extrasa in timpul acestui proces este lipsita de aroma si incolora. Se dizolva in apa calda si capata o textura asemanatoare jeleului atunci cand se raceste.

Cum se utilizeaza/consuma gelatina alimentara?

In industria alimentara, gelatina este folosita ca agent de gelifiere. Spre exemplu in produse precum jeleuri, iaurturi, bomboane gumate sau mezeluri.

Gelatina alimentara poate fi consumata ca supliment pentru tratarea problemelor articulare si de oase. Poate fi consumata sub forma de fiertura de oase sau in forma de hidrolizat de colagen.

Hidrolizatul de colagen este rezultatul procesarii suplimentare a gelatinei. Acesta contine aceiasi aminoacizi ca gelatina si are aceleasi beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, hidrolizatul de colagen se dizolva in apa rece si nu formeaza gel.

Atat gelatina, cat si hidrolizatul de colagen sunt disponibile ca suplimente sub forma de pulbere sau granule. Gelatina poate fi achizitionata si sub forma de foi.

Atentie! Gelatina nu este recomandata veganilor, deoarece este produsa din parti de animale.

Ce contine gelatina din punct de vedere nutritional?

Gelatina este 98-99% proteina. Cu toate acestea, este o proteina incompleta, deoarece nu contine toti aminoacizii esentiali. Mai exact, nu contine aminoacidul esential triptofan. Absenta triptofanului nu este o problema, deoarece poate fi intalnit in alte alimente bogate in proteine.

Iata care sunt aminoacizii din gelatina:

  • Glicina: 27%
  • Prolina: 16%
  • Valina: 14%
  • Hidroxiprolina: 14%
  • Acid glutamic: 11%

Compozitia exacta a aminoacizilor variaza in functie de tipul de tesut animal utilizat si de metoda de preparare.

Studii de specialitate cu privire la efectul benefic al gelatinei ca supliment alimentar

In tratarea durerii, studiile arata ca gelatina in comparatie cu placebo si cu terapiile alternative a fost net superioara. Ca efecte adverse ale derivatilor de colagen, cele mai frecvente au fost probleme gastro-intestinale usoare pana la moderate. Calitatea generala a dovezilor a fost moderata pana la foarte scazuta. Exemplu de studiu aici: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22521757/

Intr-un alt studiu, 80 de persoane cu osteoartrita au primit fie un supliment de gelatina, fie un placebo timp de 70 de zile. Cei care au luat gelatina au raportat o reducere semnificativa a durerii si rigiditatii articulatiilor. Sursa studiu: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22486722/

Intr-un alt studiu, 97 de sportivi au primit fie un supliment de gelatina, fie placebo timp de 24 de saptamani. Cei care au luat gelatina au prezentat o reducere semnificativa a durerii articulare, atat in ​​repaus, cat si in timpul activitatii, comparativ cu cei carora li s-a administrat placebo. Studiul integral: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/

Glicina – aminoacidul din Gelatina Alimentara care are multiple beneficii asupra sanatatii

Studiile (ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350494/) au aratat ca, desi corpul noastru o poate produce in mod natural, de obicei Glicina nu va fi suficienta pentru a ne acoperi nevoile.

Glicina este cel mai important si simplu aminoacid neesential la oameni, animale si multe mamifere. In general, glicina este sintetizata din colina, serina, hidroxiprolina si treonina prin metabolizarea interorganica, in care rinichii si ficatul sunt cei mai implicati.

In general, in conditii generale de hranire, glicina nu este suficient sintetizata de oameni, animale si pasari. Glicina actioneaza ca precursor pentru mai multi metaboliti cheie cu greutate moleculara mica, cum ar fi creatina, purina si porfirina.

Glicina este foarte eficienta in imbunatatirea sanatatii si sustine cresterea si bunastarea oamenilor si animalelor.

Exista studii care sustin rolul glicinei in prevenirea multor boli si tulburari.  Glicina din gelatina alimentara ajuta la ameliorarea durerilor articulare a celor care sufera de reumatism, osteoporoza si alte afectiuni inflamatorii.

Suplimentele cu doza adecvata de glicina sunt eficiente in tratarea tulburarilor metabolice la pacientii cu boli cardiovasculare, mai multe boli inflamatorii, obezitate si diabet. Glicina are, de asemenea, proprietatea de a spori calitatea somnului si functiile neurologice.

Mod de preparare gelatina alimentara praf pentru dureri articulare, dureri de spate

Pentru calmarea durerilor,  seara, inainte de culcare, ia 5 grame de gelatina (aproximativ doua lingurite) si amesteca-le cu un sfert de cana de apa foarte rece. Amesteca bine si lasa bautura obtinuta sa stea peste noapte. In acest timp, gelatina se va transforma in jeleu. Dimineata, consuma solutia obtinuta pe stomacul gol. Daca nu iti place gustul, o poti amesteca cu suc natural, miere sau iaurt.

Dupa o saptamana, ar trebui sa observi o ameliorare a durerilor articulare si de spate, picioare sau gat. O luna de tratament ar trebui sa te scape de disconfort. Poti repeta tratamentul la fiecare sase luni. Cu aceasta metoda, vei lubrifia articulatiile.

Atentie! Medicul este cel care iti poate da cele mai bune sfaturi pentru tratarea durerilor articulare, insa poti incerca si metode alternative precum cea de fata.

Cat costa gelatina alimentara?

De exemplu, in magazinul online Vreaunatural.ro gelatina alimentara sub forma de praf, de origine animala (porc), costa in functie de gramaj:

  • Gelatina Alimentara 500g – pret 44,61 lei.
  • Sanoarticulatii – Gelatina Alimentara 250 gr – pret 23,77 lei.
  • Sanoarticulatii – Gelatina Alimentara 1 Kg – pret 88,67 lei.
  • Sanoarticulatii – Gelatina Alimentara 20 Gr – pret 1,62 lei.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.