Faina de migdale este o alternativa sanatoasa si gustoasa pentru faina clasica de grau. Aceasta nu contine gluten si este foarte des folosita in dietele Paleo si cele low-carb (putini carbohidrati). Afla beneficiile acestui ingredient si cum il poti folosi in retetele tale preferate.
Cum se obtine faina de migdale?
Faina de migdale se obtine prin macinarea migdalelor. Procesul implica fierberea migdalelor in apa clocotita pentru indepartarea cojilor, apoi macinarea si cernerea intr-o faina cu granulatie foarte fina.
Care sunt beneficiile fainii de migdale?
Vitaminele, mineralele si antioxidantii din faina de migdale pot oferi beneficii importante pentru sanatate. De exemplu, manganul ajuta corpul sa coaguleze corect sangele, permitandu-i sa se vindece dupa raniri. Manganul ajuta, de asemenea, organismul sa descompuna carbohidratii si colesterolul.
Faina de migdale este, de asemenea, bogata in magneziu, care te poate ajuta sa controlezi mai bine nivelul zaharului din sange.
In plus, faina de migdale poate oferi si alte beneficii pentru sanatate, cum ar fi:
- Sanatatea inimii
Faina de migdale este bogata in grasimi monosaturate, care pot ajuta la mentinerea colesterolului sub control. Reducerea colesterolului scade semnificativ riscul bolilor de inima. Un studiu a aratat ca femeile care consuma zilnic 50 de grame de migdale au colesterol mai mic decat femeile care nu consuma.
- Controlul diabetului
Faina de migdale este un aliment cu indice glicemic scazut. Comparativ cu faina de grau, faina de migdale are mai putine zaharuri si carbohidrati. Trecerea la faina de migdale poate ajuta persoanele cu diabet sa-si gestioneze nivelul zaharului din sange mai eficient.
- Sanatatea digestiva
Faina de migdale contine o multime de fibre dietetice prebiotice. Acest tip de fibre este digerat de bacteriile din intestinul subtire. Consumul de fibre dietetice prebiotice duce la un sistem digestiv mai sanatos si mai eficient.
- Risc mai mic de boli cognitive
Faina de migdale este plina de vitamina E, care este un antioxidant cunoscut pentru sanatatea creierul. A lua suficienta vitamina E reduce riscul de a dezvolta boli cognitive, cum ar fi boala Alzheimer.
Cum poti integra faina de migdale in retetele tale preferate?
Faina de migdale are o usoara si placuta aroma de nuci. Grasimile sanatoase din compozitia ei ofera satietate de lunga durata. Ea poate fi folosita ca substituent total sau partial al fainii de grau.
In productia de paine si produse de patiserie
Intrucat aceste faina nu contin gluten, este mai greu ca aluatul sa creasca la fel ca cel clasic. Unii brutari/patiseri recomanda utilizarea lor ca parte a unui amestec de faina, pentru a adauga aroma si textura. De obicei, o combinatie de 25% faina de grau cu 75% faina de migdale nu afecteaza in mod semnificativ textura. Nu exista reteta de paine sau produse de patiserie care nu poate fi realizata cu faina de migdale: biscuitii, paine, clatite, vafe, tortilla, briose, blaturi de tort, taitei etc.
In retete de mancare traditionale
Faina de migdale poate fi folosita in diverse retete traditionale care implica „imbracarea” preparatului intr-un strat de faina: peste, fructe de mare, pui sau legume. Introduceti mai intai oul pentru a ajuta faina sa se lipeasca si apoi prajiti-le in ulei. Faina de migdale mai poate fi folosita ca pesmet pentru caserole, macaroane cu branza sau cu legume.
Cat costa faina de migdale?
De exemplu, in magazinul online Vreaunatural.ro faina de migdale costa in functie de gramaj:
- Faina de migdale 500g – pret 43,68 lei.
- Faina de migdale 1kg – pret 73,27 lei.
- Faina de migdale 100g – pret 8,73 lei.
- Faina de migdale 5kg – pret 355,36 lei