Un cercetător de la universitatea Limerick a dezvoltat un senzor low cost și eco-Friendly care poate detecta în timp real dacă se sparge o țeavă de apă, evitând astfel pierderile enorme. Dispozitivul folosește niște cristale care generează un semnal electric în momentul în care simte o avarie.
Este pentru prima dată când aceste cristale biologice găsesc utilitate în lumea aplicațiilor reale, potrivit Dr Sarah Guerin, cercetător postdoctoral la Departamentul de Fizică și la Institutul Bernal din UL, care dezvoltă aceste dispozitive bazate pe cristale din aminoacizi din anul 2017. O colaborare dintre Institutul Bernal și Laboratorul de Dinamica Sistemelor și a Riscului de la Universitatea din Dublin au validat acest senzor pe bază de cristale.
„Senzorul este construit din cristale de aminoacizi, sensibile suficient cât să detecteze o avarie de 2 mm a țevii. Simulările pe calculator spun că aceste cristale creează curent electric în raport cu forțele pe care le simte, acțiune cunoscută sub numele de efect piezoelectric. Materialele biomoleculare piezoelectrice oferă o alternativă ieftină, ne toxică, și regenerabilă pentru dispozitivele actuale piezoelectrice, care în acest moment se bazează pe toxicitatea elementelor grele și necesită procesare importantă” spune Dr. Guerin
Detectare a avariilor la țevile de apă este crucială pentru sursele de apă din zonele defavorizate. Noul tip de senzor este flexibil, ieftin de produs și are performanțe peste ceramică și poliester, materiale folosite astăzi în aplicațiile de monitorizare. Acest senzor poate oferi în timp real date despre starea de degradare a țevii, permițând echipelor de intervenție să repare și să întrețină mult mai eficient conductele de apă.
Foarte interesant, multumesc pentru informatie!
Multumesc pentru informatie si pentru recomandare!