Plantele sunt de neegalat în abilitatea lor de a capta carbonul din aer, însă acest beneficiu este temporar dacă ne gândim la faptul că recoltele lăsate de izbeliște, răspândesc înapoi carbonul în atmosferă prin descompunere. Cercetătorii au propus o soartă mai utilă, mai „permanentă” dacă putem spune așa a carbonului captat de plante, transformând în acest mod plantele într-un material industrial valoros numit carbura de siliciu. Astfel, cercetătorii pot oferi o strategie pentru transformarea gazelor cu efect de seră într-un material valoros pentru industrie.
În acest nou studiu publicat în revista RSC Advances, din data de 27 aprilie 2021, cercetătorii de la Salk, au transformat tutunul și cocenii de porumb în carbură de siliciu, documentând procesul într-un mod foarte detaliat, cum nu s-a mai făcut până acum. Aceste descoperiri sunt cruciale pentru cercetători întrucât ele pot ajuta la reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă, dioxid de carbon care crește constant.
„Studiul oferă detalii despre cum se poate obține această substanță valoroasă, și câți atomi de carbon au fost scoși din atmosferă. Apoi, putem să ne îndreptăm atenția spre anumite tipuri de plante care pot capta gazele cu efect de seră mai eficient și le pot transforma într-un produs industrial bazat pe CO2. Totul se produce natural prin procesul numit fotosinteză”. Spun cercetătorii.
Carbura de siliciu este un material foarte dur folosit în industria ceramicii, industria șmirghelului, chiar și în industria LED. În prima fază a experimentelor, cercetătorii au crescut tutun. Această plantă este recunoscută pentru faptul că ea crește foarte repede. După ce au recoltat tutunul, acesta a fost înghețat și transformat în pudră cu ajutorul unor chimicale bazată pe silicon. După a treia fază și ultima, pudra din plante a fost pietrificată pentru obținerea carburii de siliciu, un proces care include încălzirea materialului până la 1.600 de grade Celsius. Deși pentru producerea a 1,8 grame de carbura de siliciu se consumă energie echivalentă 177 kW oră, pe măsură ce societatea va evolua, se vor folosi energii regenerabile în acest proces.