Deck-ul din lemn exotic: o investiție durabilă și estetică

Multe proiecte de remodelare a locuințelor includ și amenajarea unei terase exterioare. În căutarea, din ce în ce mai frecventă, a materialului perfect pentru deck, care ar trebui să arate bine, să fie adaptabil din punct de vedere structural și să reziste la putrezire și descompunere, esențele exotice au devenit o opțiune populară.

Specialiștii sunt de părere că pardoselile din lemn de esență exotică sunt o alegere excelentă pentru cei care caută material pentru un deck frumos și rezistent. Deoarece există percepția că lemnul exotic este extrem de scump, unele persoane tind să aibă reticențe cu privire la această gamă de produse – dar atunci când i se iau în considerare calitățile și faptul că necesită doar un minim de întreținere, deck-ul exotic devine o alegere inteligentă și care, în timp, are un cost mai mic decât ne-am închipui!

Avantajele acestor materiale sunt durabilitatea și longevitatea lor. Rezistă la problemele obișnuite cu care se confruntă toate terasele exterioare (decolorarea, putregaiul, pătarea și deteriorarea) mai bine decât orice lemn. Dar, atenție: „rezistă” nu este egal cu „indestructibil”, tot ceea ce înseamnă lemn reacționează la expunerea la soare, vânt și ploaie. Unele esențe exotice sunt afectate de acești factori de abia după o perioadă extrem de lungă, însă pentru a le păstra „sănătatea” cât mai mult timp, au nevoie de „tratamente” periodice de întreținere – deloc costisitoare, dar care nu pot fi neglijate.

Orice tip de deck exotic va oxida sub actiunea razelor solare si in timp, va capăta o nuanță de gri. Culoare inițiala poate fi oricând restabilită prin tratamentele de reconditționare cu ulei pentru deck sau impregnant.

Iată, mai jos, câteva dintre cele mai populare opțiuni pentru un deck din esențe exotice pe care magazinul online Decking.ro by Selva Floors vi le pune la dispoziție, alături de servicii complete pentru montaj decking, accesorii și întreținere, cu garanție atât pentru material, cât și pentru montaj.

Deck exotic Ipe

Importat din America de Sud, lemnul Ipe (cunoscut și sub denumirea de nuc brazilian sau Ironwood) este foarte dur și durabil (75 – 100 de ani). Deck-ul de ipe este extrem de rezistent la degradare, insecte, daune cauzate de gheață, sare, abraziune, substanțe chimice și foc. Densitatea, duritatea, stabilitatea și durabilitatea lemnului dur Ipe îl recomandă drept unul dintre cele mai bune materiale naturale pentru un deck – dar și unul dintre cele mai scumpe, fiind un deck de lux! În cazul în care prețul nu constituie o obiecție, deck-ul Ipe este recomandat, pentru terasele rezidențiale, pentru terasele ridicate pe marginea piscinelor, în zonele litorale sau ca ponton, fie pentru decking-urile restaurantelor sau cafenelelor. Are tonuri de culoare profunde și bogate, care îl fac extrem de apreciat din punct de vedere estetic. Nu necesită acoperire sau tratamente pentru a-și menține rezistența sau integritatea structurală. I se aplica un ulei de exterior pentru pentru a-i menține culoarea naturală (varianta Ipe Lapacho prezintă frumoase intarsii cu nuanțe verzui), care se va modifica, sub acțiunea mediului exterior până la un gri argintiu.

Deck exotic Teak

Teak (Tectona grandis) este una dintre cele mai bune esențe exotice recomandate pentru deck. O altă esență exotică de lux, ce a început prin a fi folosită la construcția de bărci, fiind încă utilizat, în mod obișnuit, ca material pentru punțile de navă sau pentru mobilier de lux pentru exterior și terase. Acest tip de esență exotică este rezistentă în mod natural la termite, putregai, ciuperci și mucegai și are un raport de contracție relativ scăzut, ceea ce o recomandă pentru terasele afectate de variații periodice ale umidității. Ca orice alt lemn pentru deck, necesită puțină întreținere. În timp, culoarea sa galben-maronie va căpăta nuanțe de gri.

Deck-ul exotic iroko – așa-zisul teak african (Chlorophora excelsa). Acesta este un lemn dur, greu și durabil, cu o culoare gălbuie spectaculoasă, cu aspect satinat, care se prelucrează și se finisează extrem de bine. Deck-ul exotic de iroko este foarte apreciat pentru aspectul său.

Deck exotic Cumaru

Cumaru este o specie de lemn de esență tare originară din America de Sud. Deck-ul de Cumaru este o alegere excelentă pentru terasă, piscina sau ponton. Cunoscut și sub numele de teak brazilian, este foarte asemănător cu teak-ul din punct de vedere estetic și al durabilității și este incredibil de rezistent la foc, având clasa A de rezistență (la fel ca oțelul și betonul). Lemnul său este extrem de dens, iar culoarea galben-maronie, care poate varia de la un galben deschis la roșu mahon, se va închide ușor cu expunerea la lumină. Cumaru este de aproximativ cinci ori mai greu decât pinul, stejarul sau cedrul și este considerată, în general, una dintre cele mai durabile esențe exotice. Speranța sa de viață într-o terasă exterioară este de aproximativ 50 de ani, dar poate dura și până la 70 de ani.

Deck exotic Massaranduba

Massaranduba (bulletwood sau redwood brazilian) este o specie braziliană, renumită ca fiind una dintre cele mai dure și mai rezistente esențe de lemn din lume. Datorită tonurilor sale roșiatice, este adesea comparat cu mahonul. Cu o nuanță maro roșiatică, cu inele de creștere vizibile, granulație rectilinie, textură fină și fără miros specific, lemnul  este  rezistent natural la putrezire și descompunere, făcându-l o alegere excelentă pentru terasele exterioare.

Deck exotic Garapa

Garapa (sau frasin brazilian) este un lemn dur, dens, cu o culoare galben deschis până la maro auriu, ce capătă tonuri de gri argintiu pe măsură ce îmbătrânește. Deck-ul de Garapa este un lemn utilizat mult in exterior la nivel global, in special ca si deck terasa, fiind un lemn exotic rezistent la abraziune, atacul insectelor, cariilor si la uzura in timp. O terasă din deck Garapa are o durabilitate de 30 de ani. Acest tip de deck exotic dur reprezintă o alternativă accesibilă pentru Teak și Ipe, fiind compatibilă cu orice tip de destinație exterioară: terasă deck, piscină, ponton.

Deck exotic Tigerwood

Tigerwood (cunoscut și sub denumirea de Zebrawood și Muiracatiara) este una esențele exotice dure, rezistente, de cea mai bună calitate, cu o culoare unică maro auriu deschis, până la maro roșcat cu dungi exotice de negru și maro (de aici și denumirea). Deck-ul Tigerwood este rezistent în mod natural la atacul carilor și insectelor, la putrezire și descompunere, ceea ce îi asigură o durată de viață de peste 50 de ani!

Deck exotic Tanimbuca

Tanimbuca (Terminalia amazonia) este un alt lemn exotic utilizat prentru deck ce își are originea în pădurile amazoniene din Brazilia. Lemnul dur și rezistent, cu un luciu natural, are o culoare maronie, adesea cu vene roșii care trec de-a lungul fibrei. Cu fibră dreaptă și textură grosieră, tanimbuca este ușor de prelucrat. Durata de viață pentru deck  este de aproximativ 30 de ani.

Deck exotic Fava Amargosa

Fava Amargosa (sau Angelim Amargosa) este o esență exotică disponibilă în pădurile din regiunea Amazonului, în Brazilia. Lemnul său are o culoare galben strălucitor când este proaspăt tăiat, devenind, în timp, galben maroniu până la maro închis sau maro roșiatic, cu striații vizibile în textură. Fibrele sale sunt drepte, cu granulatie întrețesută, cu pori mari iar textura este grosieră. Nu are un miros specific, dar fibrele au un gust ușor amărui – de aici și denumirea „amargo”. Conține uleiuri anti-sicative, fiind în mod natural rezistent la fungi, cari și insecte. Este o alternativă convenabilă ca preț pentru Ipe.

Deck exotic Doussie

Doussie (sau Afzelia africana), provine din jungla est-africană și este un lemn exotic cu o duritate cu 50% mai mare decât cea a stejarului roșu. Poate fi o alegere foarte populară printre esențele exotice pentru deck datorită durabilității, durității și rezistenței naturale la termite, insecte și cari. Cu o culoare care merge de la maro deschis – portocaliu la maro roșiatic, care se închide în timp, fibrele sale au o granulație dreaptă, cu aspect satinat și un luciu mediu. Doussie este printre puținele esențe africane recomandate și compatibile cu clima României.

Deck exotic Sucupira

Sucupira (Bowdichia nitida) provine din zona Amazonului de Jos, Venezuela, Guyana, Brazilia. Este o esență ce oferă o combinație excelentă de exotic și practic, deoarece este un lemn uimitor, extrem de rezistent, durabil, care poate rezista cu ușurință la un trafic pietonal intens, fără a se deforma vizibil în timp. Sucupira are o culoare bogată roșcat-maronie, maro ciocolată sau maro deschis, cu tonuri gălbui și luciu intens, cu fibre de textură medie spre rugoasă, cu o granulație grosieră, poroasă – ceea ce recomandă această esență pentru terase comerciale sau deck-uri de piscină.

Deck exotic Merbau

Merbau este un lemn bogat colorat ce provine din zona de sud-est a Pacificului, care cuprinde zone precum Filipine, Fiji, Malaezia, Vietnam, Madagascar, Papua Noua Guinee, Thailanda, Insulele Solomon, Indonezia și Samoa. Există multe motive pentru care Merbau a devenit un lemn popular pentru terase și deck-uri: foarte durabil, rezistent la agenții biologici, are proprietăți naturale ignifuge, este extrem de stabil și nu se deformează în timp sau sub influența variațiilor de temperatură, având o rată de expansiune / contracție relativ scăzută, care este esențială pentru materialele exterioare, în special pentru terase. Calitățile sale estetice sunt, de asemenea, de necontestat: nuanțe maro-roșiatice cu tente gălbui și stropi aurii și o textură accentuată, întrețesută sau vălurită.

Deck exotic Bangkirai

Bangkirai  este un arbore exotic întâlnit în Malaysia, Indonezia şi în Asia de Sud-Est. Cunoscut și sub denumirea de Yellow Balau, lemnul dur este utilizat mai ales ca deck pentru spaţii exterioare, datorită rezistenţei sale naturale la intemperii și la agenții biologici (fungi, insecte). Cu o culoare pornind de la maro deschis până la nuanțe roşiatice și o textură fără un model accentuat, lemnul dur se lucrează destul de greu datorită fibrei întrețesute, rezultând o suprafaţă puţin aspră. Cu o speranță de viață dovedită de peste 50 de ani (atunci când este întreținută corect), această esență exotică este cunoscută ca fiind una dintre cele mai dure și mai rezistente, având nevoie doar de tratamente ușoare pentru întreținere.

Gasesti mai multe informatii, precum si imagini cu Deckuri din Esente Exotice / Pardoseli de Exterior din Lemn Exotic pe Decking.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.