In categoria gustarilor delicioase, satioase si sanatoase, migdalele ocupa un loc de frunte. Sunt bogate in vitamine, minerale, proteine si grasimi sanatoase si ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate, printre care: dezvoltarea si intarirea oaselor si a dintilor, combaterea stresului oxidativ, reducerea colesterolul rau, sustinerea sistemului cardiovascular, imbunatatirea digestiei.
Migdale – beneficii pentru sanatate
Migdalele au un profil nutritional impresionant, fiind bogate in proteine, fibre, vitamina E si grasimi sanatoase.
- Acizi grasi esentiali, in special mononesaturati, precum acidul oleic si palmitoleic. Un adevarat remediu pentru sistemul cardiovascular, deoarece ajuta la scaderea colesterolului „rau” si sustinerea colesterolului „bun”. In ciuda faptului ca sunt bogate in grasimi, migdalele sunt, conform unor studii, un aliment favorabil pentru pierderea in greutate, datorita satietatii ridicate; au un nivel scazut de carbohidrati si un nivel ridicat de fibre si proteine.
- Proteine vegetale (22%) si multe tipuri diferite de aminoacizi, precum alanina, arginina, acidul aspartic si glutamic, glicina etc.
- Fibrele ajuta la stabilizarea zaharului din sange, controland apetitul si promovand motilitatea intestinala. 100g de migdale contin 12.5 g de fibre.
- Vitamina E: un antioxidant puternic care combate stresul oxidativ si radicalii liberi. Mai multe studii au asociat aportul mai mare de vitamina E cu rate mai scazute de boli de inima, cancer si boala Alzheimer. 100g de migdale contin 171% din doza zilnica recomandata de Vitamina E.
- Vitaminele B – in special B3 si B2. Vitamina B3 are proprietati antioxidante si antiinflamatoare si reduce colesterolul. Vitamina B2 este vitala in procesul respiratiei celulare. 100g de migdale contin 23% din doza zilnica recomandata de B3 si 85% din DZR de vitamina B2.
- Colina: un nutrient esential care tine sub control nivelul colesterolului din sange si contribuie la functionarea normala a ficatului.
- Minerale: magneziu, fier, calciu, potasiu, cupru, seleniu, mangan, fosfor, zinc. Potasiul, in special, este un aliat pentru mentinerea normala a tensiunii arteriale. Manganul are un rol esential in metabolismul lipidic si glucidic, formarea tesutului osos si in procesele de reproducere. Magneziul este un mineral care are un rol important in sute de reactii metabolice, de la nivel cerebral, la nivel muscular si circulator. Fierul, un aliat al celor care sufera de anemie. Iar calciul si fosforul mentin oasele sanatoase. 100g de migdale asigura 109% din DZR de mangan, 75% din DZR de magneziu, 29% din DZR de fier, 69% din DZR de fosfor, 26% din DZR de calciu, 15% din Doza Zilnica Recomandata de potasiu.
Cum poti consuma migdalele?
- Migdale coapte sau crude. Poti consuma ca atare migdalele crude, coapte sau prajite, cu adaos de sare sau nu, pentru o gustare energica si satioasa.
- Faina de migdale. Daca ai intoleranta la gluten sau esti la dieta, inlocuieste faina alba de grau cu faina de migdale. Poti realiza biscuiti si aluaturi delicioase pentru prajituri si torturi.
- Laptele de migdale este plin de nutrienti si poate inlocui cu succes laptele de vaca. Acesta este o alegere ideala pentru persoanele cu intoleranta la lactoza.
- Pesto de migdale cu busuioc. Ideal pentru pizza, paste, orez sau bruschete. Va conferi un gust absolut delicios mancarurilor tale.
- Pasta de migdale si Crema de migdale pot innobila deserturile sau micul tau dejun (cheescake la pahar, biscotti cu crema de migdale, tort de migdale, clatite). Pasta de migdale adauga savoare si mancarurilor gatite la cuptor (pastrav, paste).
Pasta si Crema de Migdale – secretul deserturilor reusite
Pasta de migdale este un unt fin realizat doar din migdale. Sau, cel putin, asa ar trebui sa fie – fara coloranti sau conservanti, fara zaharuri adaugate, stabilizatori sau emulgatori. Pasta de migdale are avantajul de a se pastra proaspata foarte mult timp datorita uleiurilor prezente in mod natural in migdale.
Pasta de migdale poate fi utilizata in inghetata, prajituri, torturi si alte produse de patiserie, dar mai poate fi folosita si in preparate cu peste sau in paste. Noi iti recomandam sa mergi la sigur cu Pasta de migdale Bio Bronte, care contine 100% migdale din cultura organica.
Spre deosebire de pasta de migdale, crema de migdale are adesea in compozitie si zahar, uleiuri, lapte praf degresat, lecitina din soia, arome. Noi iti recomandam Crema de Migdale Bio Bronte, un produs vegan, care contine pe langa migdale (38%): zahar brun, ulei de floarea soarelui, unt de cacao, toate din culturi organice.
Crema de migdale este perfecta pentru torturi si prajituri.
Indiferent de felul in care le consumi, migdalele au o multime de beneficii pentru organism, sunt gustoase si foarte sanatoase. Tu cum le integrezi in dieta ta alimentara?
Foarte bine explicat, multumesc pentru informatie!
Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie!