Cum incurajezi copiii sa petreaca mai mult timp in aer liber, departe de tehnologie?

In natura, copiii incep sa isi puna intrebari. Diversitatea „materialelor” pe care le intalnesc, precum iarba, pietrele, frunzele, florile, betele sau nisipul, ofera posibilitati infinite de joaca si imaginatie. Acestea nu vin cu instructiuni; copiii vin cu idei despre cum sa le foloseasca. Ce sunt ele? Ce pot face cu acestea? Cum se simt in mana? Cum se pot transforma? Cum se misca? Cum cresc?

In natura, copiii isi folosesc toate cele 5 simturi. Natura ii provoaca pe copii sa gandeasca, sa actioneze, sa fie creativi. Copiii sunt absorbiti si incantati de ceea ce se intampla in jurul lor.

Aceasta expunere la natura poate consta intr-o simpla plimbare in parc, o sesiune de joaca in curte/gradina sau o drumetie in padure.

Stiai ca legatura noastra cu natura variaza mult de-a lungul vietii? Studiile arata ca la 7-9 ani simtim o conexiune foarte puternica cu natura, dar in perioada 10 – 15 ani aceasta scade dramatic si de-abia la maturitate (>30 ani) reusim sa ne reconectam cu natura la acelasi nivel ca in copilarie.

Cum incurajezi copilul sa petreaca mai mult timp in aer liber, departe de tehnologie?

De-a lungul evolutiei, oamenii si-au petrecut 99% din timp in natura si doar 1% in mediul urban (industrial si tehnologic). Prin urmare, conexiunea cu natura este vitala. In calitate de adulti, trebuie sa gasim modalitati de a ne sprijini nu doar propria noastra conexiune cu natura, ci si a copiilor.  Cum poti, punctual, sa ii incurajezi pe cei mici sa creeze o conexiune cu natura, mai ales daca locuiti in oras? Iata cateva idei:

  • Forest Bathing. In timp ce o excursie la munte sau la mare poate insemna un buget considerabil si nu ne permitem sa o face des, o „baie in padure” este accesibila tuturor. Cu siguranta, undeva in jurul orasului in care locuiesti se afla o padure. Ai auzit de “forest bathing”? Este un concept inventat de asiatici, care consta in imersarea in padure, nu in a face, la propriu, o baie in apa. Studiile arata ca aceasta activitate de a te plimba prin padure, aduce o multime de beneficii sanatatii fizice si mentale. E uimitor cum, uneori, cele mai benefice lucruri pentru noi, sunt atat de ieftine si accesibile! Prin urmare, planificati saptamanal o plimbare prin padure cu toata familia.

Pentru ca interesul copiilor pentru natura sa se mentina la acelasi nivel, pune-le intrebari care sa ii  incurajeze sa-si descrie observatiile si trairile. Ce ai descoperit? Cum te simti? Cu ce seamana? Cum se misca? Ce ar trebui sa facem? De ce crezi ca…?

  • Incurajeaza-i sa se joace in curte/gradina cat mai des si cat mai mult. Poti face asta cumparand o casuta pentru copii sau un complex de joaca din lemn. Complexele si casutele de joaca din lemn ofera copiilor prilejul perfect pentru socializare, pentru joc imaginativ si pentru activitate fizica intensa. Copii se vor bucura de natura, de soare, jucandu-se in siguranta, in curtea/gradina proprie. Casutele din lemn pe sol (pentru cei mici), casutele din lemn pe piloni cu topogan (pentru copiii mai mari), complexele de joaca cu turnuri, poduri, placi de catarare, topogane, ladite de nisip, le ofera o distractie pe cinste. Iar voua, parintilor, mai mult timp la dispozitie si mai multa liniste sufleteasca, stiind ca cei mici se joaca in siguranta in curtea casei.

  • Ofera-le instrumente care sa faciliteze explorarea!

Lupa, binoclu, aparat foto, lopetica sau alte instrumente pot fi introduse in rutina de explorare a gradinii. Cu ajutorul lor, cei mici pot imbina joaca cu asimilarea de noi informatii despre flori, plante sau vietuitoare.

De asemenea, puteti programa saptamanal activitati pe care le puteti face impreuna in curte: udarea plantelor, plantarea de flori, culesul de fructe, curatarea gradinii, construirea de castele in lada de nisip etc.

  • Adu natura in interior!

Atunci cand vremea nu permite explorarea sau joaca in aer liber, poti mentine conexiunea copilului cu natura prin aducerea naturii in interior. Ghivece cu flori, crengi uscate suspendate de tavan, conuri de pin, pietre colorate, scoici si frunze expuse in cosuri/boluri pentru ca copiii sa se joace cu ele.

„Cadourile” pe care natura le ofera copiilor

O multime de cercetari concluzioneaza ca natura ne ajuta, atat pe noi adultii, cat si pe copii, sa reducem stresul (cu pana la 60%), sa re-startam creierul (creste capacitatea de concentrare, de memorare), sa reglam somnul.

Copiii au nevoie de contact permanent cu natura si de timp suficient pentru a explora si a se familiariza cu aceasta.

  • Natura inspira provocari fizice: catararea intr-un copac, urcarea unui deal, rostogolirea, leganarea pe o creanga, alergarea libera sau saparea pamantului/nisipului.
  • Natura ofera un sentiment de calm. Copiii devin observatori si invata sa isi foloseasca simturile, cum ar fi sa asculte fosnetul frunzelor in vant, sa se uite la panzele paianjenilor sau sa auda strigatul unei pasari. Chiar daca spatiile deschise din natura ii incurajeaza pe copii sa alerge, sa sara si sa se catare, ele imbie si la calm si relaxare in acelasi timp.
  • Natura contribuie la dezvoltarea inteligentei. Lumea naturala este un laborator de invatare urias, deschis. Copiii sunt oameni de stiinta innascuti si le place sa experimenteze. Natura ofera nenumarate oportunitati de descoperire, creativitate, rezolvare de probleme si educatie.
  • Natura ajuta la dezvoltarea emotionala a copilului. Copiii sunt liberi sa exploreze, sa se miste si sa faca zgomot – toate formele incantatoare de exprimare de sine care sunt adesea restrictionate in interior. In natura, copiii pot alerga, sari, urca, rostogoli si tipa, pot inota…toate acestea relaxeaza si reduc tensiunea, anxietatea.
  • Natura incurajeaza socializarea. Daca le oferi cadrul ideal, copiii pot socializa si interactiona natural cu alti copii in fiecare zi. Spre exemplu, o casuta de gradina din lemn poate fi cadrul perfect pentru a incuraja jocul imaginativ, socializarea. Copiii se pot juca singuri sau se pot conecta unii cu altii, invatand sa impartaseasca si inventand jocuri noi.

In acest articol ti-am sugerat cum poti contribui concret la dezvoltarea relatiei copilului cu natura si care sunt beneficiile acestei conexiuni. Daca ai si alte idei, nu ezita sa ni le transmiti printr-un comentariu. Iar daca ti-a placut acest articol, nu ezita sa il share-uiesti.

One thought on “Cum incurajezi copiii sa petreaca mai mult timp in aer liber, departe de tehnologie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.