În mod normal luăm la cunoștință de faptul că avem de-a face cu apa dură în gospodărie în momentul în care apar depunerile de calcar pe rezistențele boilerelor, mașinilor de spălat, când espressoarele, cafetierele și aspiratoarele care funcționează cu apă de la rețea încep să se defecteze, ori când ajungem la medicul de familie și începem tratamente pentru pietre la rinichi. De obicei, aflăm că apa pe care o folosim zilnic este foarte dură DUPĂ ce apar problemele.
Putem spune cu siguranță faptul că PREVENȚIA nu este calitatea noastră numărul 1 ca popor nici atunci când vine vorba despre bunurile proprii, dar mai ales atunci când vine vorba despre sănătate. România este conform statisticilor una dintre țările UE cu cea mai slabă calitate a apei potabile servită cetățenilor, una dintre probleme fiind evident calcarul. Din ochi nu putem să ne dăm seama cu exactitate care este duritatea apei, așa că sunt necesare teste chimice.
Avem posibilitatea de a afla detalii legate de duritate prin folosirea unor teste apă destul de ieftine și de simplu de folosit / interpretat. De ani buni, nu mai este nevoie să punem apa într-o sticluță și să o ducem la un laborator specializat pentru a putea afla cât de dur este lichidul vital pe care îl folosim zilnic.
Desigur, există și cazuri în care apa dură este vizibilă cu ochiul liber (rămân urme pe vasele spălate în chiuvetă), dar în cele mai multe cazuri apa care vine la robinet nu este excesiv de dură. Cu toate acestea, nu înseamnă că este mai puțin periculoasă pentru noi și pentru electrocasnicele noastre.
Haideți să vedem cum se utilizează niște testere pentru apa dură, ieftine (costă aproximativ 70 RON), care se pot achiziționa de pe topwater.ro oriunde în țară. Se lucrează prin curierat rapid așa că în maxim 2-3 zile (48-72 de ore), puteți avea acasă tot ce aveți nevoie pentru a putea măsura duritatea apei.
Să luăm spre exemplu acest set de test, din imagine, care conține o eprubetă și două sticluțe de test. Se pune în eprubetă apă, aproximativ 5 mililitri, după care se adaugă picături din una din sticluțele de titrant. Ambele sticluțe au în interior aceeași soluție, așa că nu contează din care veți folosi. Faptul că aceste flacoane de teste apă conțin două sticluțe înseamnă că veți putea testa apa de foarte multe ori doar.
Mare atenție la adăugarea picăturilor pentru că ele trebuie numărate. La început, apa va deveni roșie dacă avem de-a face cu apă dură, iar pe măsură ce se adaugă picături de titrant ea va deveni verde. Numărul de picături necesare pentru transformarea apei în verde corespunde cu valoarea durității exprimată în grade Germane (dh). Așadar, este un produs foarte simplu de folosit și chiar util în orice casă. Ne aduce aminte chiar de orele de chimie petrecute în laboratoarele școlilor generale în care asistam mereu la experimente
Ce trebuie să facem atunci când constatăm faptul că apa pe care o folosim zilnic este foarte dură? Ei bine, aici intervin sistemele moderne de dedurizare a apei, care se instalează foarte simplu pe coloana principală de alimentare cu apă potabilă. Orice instalator autorizat poate să monteze rapid un dedurizator Kinetico AQUAKINETIC, perfect pentru spații mici, care are avantajul că nu trebuie alimentat cu energie electrică. Nu funcționează nici măcar pe baterii, acest dispozitiv reușește să transforme apa dură de până la 29 de grade Germane în apă moale, prietenoasă cu electrocasnicele și cu rinichii noștri.
Desigur este o investiție care se recuperează pe termen lung atât din posibilitatea de a renunța la apa îmbuteliată cumpărată de la magazin de cei care bănuiesc că au acasă o apă dură, dar și din cauza faptului că electrocasnicele care folosesc apa de la rețea nu se mai defectează din cauza apei dure.