Reciclarea în România – 6 din 10 români doresc să recicleze corect ambalajele

Reciclarea în România este din păcate o mare bătaie de cap iar conform unui studiu Reveal Marketing Research, problema nu este în curtea cetățeanului. 6 din 10 români doresc să recicleze numai că procedurile propriu-zise sunt destul de greoaie și de anevoioase. Acest studiu scoate la iveală următoarele date:

  • Pentru 6 din 10 români colectarea separată a deșeurilor reciclabile este un obicei zilnic
  • Principalele bariere care îi împiedică pe români să recicleze mai mult: distanța mare față de centrele de colectare (36%), firma de salubritate care nu preia separat deșeuri reciclabile (34%) și lipsa de încredere că deșeurile sunt reciclate corect (22%).
  • 63% dintre români intenționează să returneze de fiecare dată ambalajele băuturilor o dată cu implementarea sistemului garanție-returnare

Rata de reciclare s-ar îmbunătății considerabil în România dacă distanța față de centrele de colectare ar fi mai mică, sau dacă centrele de colectare a deșeurilor selective ar fi mai dese. De asemenea contează foarte mult și faptul că foarte multe firme de salubritate din România nu preiau deșeurile separat.

Din 30 noiembrie intră în vigoare un sistem garanție-returnare care va încuraja destul de mult reciclatul pet-urilor din plastic. Astfel, fiecare sticlă de băuturi din plastic va costa cu 50 de bani mai mult dar oamenii vor putea recupera suma în momentul în care vor duce ambalajul la reciclat. Este o metodă destul de des întâlnită de ani buni și în străinătate și care funcționează destul de bine. 6 din 10 români intenționează să returneze de fiecare dată ambalajele băuturilor cumpărate o dată cu implementarea sistemului garanție-returnare. 

Studiul complet este disponibil aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.