Liderii a 23 de state membre alături de Comisia Europeană au semnat Solar Charter în cadrul Consiliului Energetic, un document prin care oportunitățile și capacitatea de producție ale fabricilor de panouri solare europene vor primi finanțare suplimentară din partea Uniunii Europene, cu scopul de a rezolva problema concurenței neloiale.
Țările semnatare sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Olanda. Scopul acestui pact pentru energia solară este imperios necesar pentru a atinge ținta impusă pentru anul 2030 în ceea ce privește producția de energie electrică din panouri solare. Această țintă este setată la 42.5% din totalul energiei produse în UE.
Tinne Van der Straeten, ministrul belgian al energiei, cel care deține și președenșția UE în acest moment, spune că acest document are scopul de a ancora și de a menține competitivitatea panourilor solare în interiorul Uniunii Europene. În 2023, UE a avut parte de un record incredibil, 27% din totalul energiei electrice a provenit din panouri solare și eoliene. Oricum, deși doar 56 GW de panouri fotovoltaice au fost instalate în UE în 2023, 97% din acestea sunt fabricate în China.
„Acest European Solar Charter aduce la o laltă Comisia, autoritățile naționale și industria, dând naștere unei colaborări cu scopul de a ajuta industria producătoare de panouri solare din Europa” spune Kadri Simson, Comisionar pe Energie.