Producția de vin la nivel mondial a atins cel mai jos nivel din ultimii 62 de ani în 2023, și de vină pentru acest lucru par să fie schimbările climatice. Organizația Internațională a Viței de Vie și Vinului spune că recolte așa slabe nu au mai existat încă din anul 1962. Această organizație are membri în 50 de state și reprezintă 75% din producția de vin la nivel mondial.
Experții dau astfel vina pe condițiile meteorologice extreme, inclusiv seceta, incendiile care au tot avut loc în ultimii ani și care au devenit deja un obicei. Schimbările climatice nu sunt de vină 100% pentru această situație, dar ele sunt deocamdată cele mai mari provocări pe care industria trebuie să le depășească, pentru că majoritatea zonelor din lume unde se cultivă viță de vie, sunt foarte vulnerabile și afectate de schimbările climatice.
Aceste condiții au adus după sine un declin în ceea ce privește producția de vin în emisferele de nord și de sud. În Uniunea Europeană, producția de vin a scăzut cu 10% în anul 2023, cel de-al doilea record negativ din regiune în ultimii 100 de ani. În unele țări cultivatoare de viță de vie au fost mari probleme cu mana, cu inundațiile, cu grindina și să nu uităm nici de seceta din Sudul Europei. Italia, una dintre campioanele Europei la producția de vin a avut parte de o scădere cu 23% în 2023, cea mai scăzută producție din 1950 până în prezent. Germania de asemenea se confruntă cu o scădere gravă a producției de vin, de 3,8%, Ungaria 2,1% și Austria 6,5%. În Spania, producția de vin a scăzut cu 20% începând cu anul 2022 și a coborât și mai mult în 2023, la 25.7%.