Există de 3 ori mai multe emisii nocive în savană decât cotele estimate

savană

savană Defrișările din savanele africane își spun cuvântul, emisiile nocive au crescut de trei ori peste limita estimată de cercetători. Ultimele studii scot la iveală impactul devastator al civilizației umane asupra ecosistemelor majore precum pădurile Miombo (care se întind pe o suprafață de 2.5 kilometri pătrați) din Angola, Zambia, Tanzania și Mozambic. În același timp, numărul tot mai mare de copaci care cresc în zone izolate ale acestei păduri ajută la reducerea emisiilor de carbon, potrivit studiilor.

Studiul oferă în primul rând o viziune asupra zonelor care acumulează emisii tot mai mari de CO2, acumulări cauzate de defrișări sau incendii. Până acum, cercetătorii nu puteau măsura nivelul de noxe pentru suprafețe atât de mari. Degradarea este dificil de identificat din satelit. Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh au folosit datele radar din satelit pentru a identifica degradarea pădurii, rezultând de două ori mai multe emisii CO2 cauzate de defrișări comerciale. Aceste defrișări au loc de obicei în jurul căilor de acces, adică în jurul orașelor sau a drumurilor principale. Pădurea din aceste regiuni se degradează și din cauza faptului că în orașe se folosește cărbunele drept combustibil. Să nu uităm nici faptul că lemnul reprezintă 80% din sursa de combustibil folosită în regiune.

„Știam că degradarea pădurilor este o problemă, dar această nouă abordare oferă țărilor africane o soluție de monitorizare pentru resurse mult mai simplă, reușind prin intermediul ei să limiteze pagubele” spune Dr. Casey Ryan, de la catedra de GeoȘtiință.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.