Protecția pădurilor virgine în România. Vis sau realitate?

Protecția pădurilor

Protecția pădurilorDeși mulți dintre noi nu mai avem nici o speranță că există păduri virgine în România, se pare că un dram de speranță ar trebui să mai zacă ascunsă undeva și asta datorită Greenpeace România. Un nou proiect european are să scoată la iveală realitatea destul de sinistră a pădurilor din România dar și motivul pentru care ar trebui să mai avem puțină speranță.

Peste 90 de voluntari Greenpeace din 10 țări ce aparțin Uniunii Europene vor depune eforturi pentru a include o pădure virgină în catalogul național al pădurilor virgine din România. Zona cu pricina este Cumpăna, în bazinul râului Argeș iar timp de 3 săptămâni, cei 90 de voluntari ce provin din România, Austria, Germania, Olanda, Ungaria, Croația, Finlanda, Slovacia, Slovenia și Elveția vor lua la pas teritoriul și vor pune la cale toate actele necesare protejării ariei din Argeș.

Pădurile virgine sunt din ce în ce mai puține și la nivel global, nu doar în România și ele sunt importante pentru că susțin perfect ecosistemele. Acolo unde nu a intrat omul să defrișeze sau să deranjeze, natura supraviețuiește în formă pură. Acea regiune din Argeș, Cumpăna, reprezintă o suprafață de peste 300.000 de hectare de păduri neatinse încă de om ce trebuie protejate. După ultimele estimări ale Greenpeace, după Revoluție și până în prezent, România a pierdut peste 50% dintre pădurile virgine.

Valentin Sălăgeanu de la Greenpeace România, declară următoarele:

„Pentru ca acest întreg patrimoniu natural inestimabil să fie salvat, cerem Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să impună un moratoriu pe orice fel de intervenții în pădurile virgine și cvasivirgine și să inițieze de urgență un proiect național de inventariere a tuturor celor rămase pentru includerea lor în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine recent constituit. Pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO trebuie să fie introduse de urgență și cu prioritate Catalog.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.