Scheme de trafic cu emisii reduse vor aduce un aer mai curat în Europa

Indicatorii calității aerului în Europa au fost prezentați cu o zi înainte ca Parlamentul european să voteze un nou set de legi pentru reducerea poluării. Astfel, orașele care au introdus zonele cu emisii scăzute au emisii mult mai scăzute față de cele care nu au introdus absolut nimic. Studiul acesta a avut loc în orașele belgiene Antwerp, Brussels, și Ghent. Rezultate au fost anunțate pe data de 23 aprilie la Brussels în cadrul unui eveniment pe subiectul calității aerului din orașele europene, organizat împreună cu Președinția EU Council, chiar cu o zi înainte de votul din Parlamentul European pe Directiva Air and Ambient Quality (AAQD).

Zone cu emisii scăzute de CO2 au fost introduse în Antwerp și Brussels în 2017 și 2018, ducând la o scădere a carbonului, a dioxidului de nitrogen și a particulelor de materie, potrivit unui studiu publicat în 2022 în cadrul Independent Health Insurance Funds. Cele mai recente date ale European Environment Agency datează din 2021 și au scos la iveală faptul că cea mai mare poluare cu particule – responsabilă pentru cel mai mare impact negativ asupra sănătății – se află în nordul Italiei, Polonia și Slovacia.

„Știm că poluarea aerului este una dintre cele mai importante elemente de mediu care ne afectează sănătatea” spune Xavier Brenez, CEO Independent Health Insurance Funds. Alain Maron, ministrul energiei și mediului al guvernului de la Brussels spune că 20% din bugetul local este alocat transportului public de persoane. Astfel, astăzi orașul are autobuze și tramvaie mult mai puțin poluante față de modelele precedente.

„Sunt foarte încrezătoare că împreună, alături de o legislație verde de viitor precum introducerea normei de poluare Euro 7, vom continua să îmbunătățim calitatea aerului în anii ce vor urma” spune Patrik Child, director-general al departamentului de mediu al Comisiei Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.