Posibilitatea de a culege cea mai ieftină, cea mai curată și cea mai abundentă energie regenerabilă, cea solară, există demult printre noi. De astăzi, datorită unei noi descoperiri, energia solară devine și mai simplu de captat, de înmagazinat și de folosit. Fizicienii de la Universitatea Toledo au reușit să îmbunătățească performanța celulelor solare la un nivel nemaiîntâlnit până acum, în urma descoperirii unei noi formule chimice și a unui nou material din care acestea sunt fabricate.
Lucrând în colaborare cu U.S. Department of Energy’s National Renewable Energy Lab, Dr. Yanfa Yan, profesor de fizică la Universitatea Toledo, a descoperit materialul mult mai eficient care a dus la apariția celulei solare tandem perovskite, celulă care va debuta curând pe piața de consum. Perovskite este un material compus cu o structură specială din cristal, reduce cantitatea de silicon folosită în componența celulelor solare. Astăzi, siliconul este materialul care convertește lumina soarelui în energie.
„Putem produce celule solare mai eficiente, care costă mai puțin. Aceste celule pot ajuta la rezolvarea crizei mondiale de energie. Noi, oamenii, avem o problemă cu consumul de energie din combustibili fosili acum, însă în scurt timp, în câțiva ani mai exact, nu vom mai depinde de aceștia. Celula noastră menită să capteze razele soarelui are un nivel de eficiență de 23%, în timp ce panourile solare clasice folosite astăzi pe glob au o eficiență de doar 18%” spune Yanfa Yan.