Despaduririle abuzive din Romania incep sa capete proportii dupa ce autorii defrisarilor sunt mai suor de identificat. Astfel, a iesit la iveala o companie austriaca ce exploateaza lemn din parudile romanesti de vreo 13 ani de zile.
Se organizeaza proteste pe retelele de socializare, in special pe pagini faimoase precum Uniti Salvam. Aceasta organizatie a iesit in evidenta si in protestele impotriva exploatarilor cu cianuri de la Rosia Montana.
„Sambata, 9 mai, in mai multe orase din tara va avea loc primul protest major impotriva despaduririlor abuzive, care au lasat Romania in numai cativa ani cu mai putin de jumatate din suprafata impadurita pe care o avea in 1989″, spun organizatorii protestului.
Situatia este destul de grava pentru ca in tara noastra se afla jumatate din padurea virgina a Europei iar politicul si-a dat mana pentru despagubirile abuzive.
Acest adevarat circ a pornit de la modificarea Codului Silvic, modificare ce urma sa introduca niste elemente de protejare a pdurilor virgine si de descurajare a defrisarilor ilegale. Astfel, jandarmeria urma sa fie imputernicita pentru controlul transportului de busteni. La aflarea acestei vesti, firma austriaca a trimis o scrisoare autoritatilor romane pentru a renunta la proiect.
Din pricina monopolului detinut de aceasta firma austriaca, industria locala de mobila este din ce in ce mai amenintata.
„Primim numeroase semnale de alarma din teritoriu de la producatorii de mobila, membri ai APMR, care denunta cresterea exagerata la licitatiile si achizitiile de masa lemnoasa a pretului oferit de firma Holzindustrie Schweighofer de la Sebes. Materia prima lemnoasa autohtona, utilizata si transformata de firma Holzindustrie Schweighofer in cherestea, este exportata ca atare in Japonia, Egipt, China, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, ingreunand si blocand posibilitatea de aprovizionare a producatorilor de mobila si alte produse finite din lemn de pe piata autohtona”, spun reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR)…