Luna trecută, Phoenix a fost lovit de un val de căldură în care s-au atins aproape 49 de grade Celsius. A fost atât de cald încât American Airlines a fost nevoit să anuleze 50 de zboruri pe aeroportul Sky Harbor. Acum, un nou studiu a ieșit la iveală și scoate în evidență faptul că ce s-a întâmplat în Phoenix poate fi doar începutul , întrucât ghețarii se topesc cu repeziciune.
Căldura extremă este rezultatul schimbărilor climatice. Experții sunt de acord asupra faptului că pe măsură ce temperatura pe Terra crește, aceste valuri de căldură sunt tot mai frecvente, durează mai mult și sunt resimțite din ce în ce mai intens. Aceste valuri de căldură vor afecta companiile de transport și comerț din ce în ce mai mult atât timp cât avioanele nu pot decola de la sol dacă temperatura este mai mare de 49 de grade Celsius.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Columbia au calculat exact modul în care temperaturile tot mai ridicate vor afecta zborurile avioanelor, studiul a fost publicat în revista Climatic Change. Pe scurt, călătoriile cu avionul vor deveni mult, mult mai complicate. Cercetătorii au concluzionat că între 10 și 30 la sută dintre avioane vor trebui să renunțe la o parte din greutate pentru a putea decola pe timp de zi, în momentul în care afară temperatura este maximă.
Aceste temperaturi vor afecta atât aeronavele de mici dimensiuni cât și pe cele comerciale de mari dimensiuni, care au nevoie de o pistă destul de mare pentru a putea decola. Astfel, vom asista la din ce în ce mai multe zboruri anulate în viitorul apropiat întrucât industria nu poate modifica aeronavele suficient de rapid cât să nu existe probleme.