Cercetătorii de la Universitatea Ohio dezvoltă noi tehnici care au potențial de convertire a combustibililor fosili și a biomasei într-un produs util inclusiv electricitate, fără să emită Co2 în atmosferă. În prima lucrare a cercetătorilor acestei Universități Ohio referitoare la acest subiect, au prezentat un proces care transformă gazele de șist în metanol sau benzină în timp ce se consumă Co2. Acest proces poate fi aplicat pe cărbune și biomasă pentru a se obține produse utile.
Sub anumite condiții, tehnologia consumă Co2-ul pe care-l produce plus Co2 suplimentar din sursă externă. În cea de-a doua lucrare, cercetătorii au raportat faptul că au descoperit o nouă modalitate de a extinde durata de viață a particulelor ce pornesc reacția chimică responsabilă pentru transformarea cărbunelui sau altor combustibili fosili în electricitate și produse utile.
Aceeași echipă a descoperit și patentat o modalitate prin intermediul căreia se pot diminua costurile de producție a gazelor de sinteză cu cel puțin 50%. Tehnologia cunoscută sub denumirea de „chemical looping”, folosește oxid de metal în reactoare presurizate pentru a arde combustibili fosili și biomasă fără oxigen din exterior. Oxidul de metal oferă oxigen suficient pentru ardere. Prin intermediul „chemical looping”, se stopează producția de dioxid de carbon și acest procedeu poate fi folosit până când energiile regenerabile precum panourile solare devin mai potente și mai ieftine.
„Regenerabilele sunt viitorul. Avem nevoie de o punte care să ne permită să creăm energie curată până când vom avansa cu regenerabilele măcar vreo 30 de ani. Peste acești 30 de ani energia solară și cea eoliană – produsă cu ajutorul vânturilor – vor fi nădejdea planetei” spune Liang-Shih Fan, profesor universitar în inginerie biomoleculară care a participat la aceste studii.